ARCHITECTURE

Rua da Restauração

Rua da Restauração is a remarkable urban axis among the old Oporto urban mesh. Drawn across an inclined slope which connects the high part of the city with the lower river side, provides an unique perspective over the old Rio Frio valley – one of the Oporto’s water streams – and the Douro River, keeping with the urbanised hill of Vila Nova de Gaia on the background.
This project, the refurbishment of an historical building, involves two siamese constructions, located on an outstanding moment of the street, in a moment of its built volume limit providing three free façades with the scenic view as a main interest. The stressed valley slope configures a building with only two storeys towards the street but offers a natural creation of four storeys plus the attic towards the afore mentioned valley.
The project only forecasts interior adaptations, taking advantage of the outstanding location and morphology. Our study lies mainly on the critical analysis of four possible approaches, exploring both residential and touristic accommodation options, all of them having as common basis the exponential character of this building as an impressive viewpoint.

*

A Rua da Restauração é uma artéria privilegiada de entre a malha urbana do Porto. Com um declive acentuado, une a parte alta da cidade à marginal, formando um longo rasgo oblíquo na encosta, que proporciona perspetivas únicas sobre o vale do antigo Rio Frio – uma das ribeiras do Porto – e o Rio Douro, com toda a colina urbanizada de Vila Nova de Gaia como pano de fundo.
Este projeto de reabilitação incide sobre dois edifícios contíguos e idênticos num ponto excepcional da rua – no limite da sua massa edificada – que proporciona três frentes úteis. Aliando este facto ao acentuado declive do vale, temos um volume que, apesar de ter apenas dois pisos para a Rua da Restauração. apresenta quatro pisos e águas furtadas nas outras duas frentes. O projeto prevê apenas alterações de interior procurando tirar o maior partido desta localização e configuração privilegiadas. O estudo recaiu principalmente na análise crítica de quatro abordagens possíveis ao espaço, explorando opções de hotelaria e residência, tendo como denominador comum o exponencial do cariz de “miradouro” deste edifício.

Rua da Restauração